Nu te mai îngrijora de faptul că te îngrijorezi! (The Mind – Alan Watts)

Cu toții ne îngrijorăm în legătură cu diverse lucruri, este perfect natural, dar ne îngrijorăm prea mult? Mințile noastre sunt în mod constant ocupate cu gânduri și îngrijorări, iar singura modalitate de a opri aceste îngrijorări și de a ne gândi atât de mult la anumite lucruri, este aceea de a învăța cum să ne liniștim mintea.

Găsește puțin timp pentru a încerca acest experiment simplu.

Închide ochii timp de un minut și ceva și ascultă orice sunete din jurul tău. Fii „o stâncă cu urechi”, ascultând sunetele așa cum o cameră video ar face-o, fără a te concentra pe un sunet în defavoarea altuia sau a te gândi la ce înseamnă unul sau altul, sau de unde vin acestea.

Dacă devii conștient de orice interferență internă, fă tot posibilul pentru a reorienta aceste sunete în afara minții tale.

Cum a fost? Lumea pare puțin diferită decât cu câteva clipe în urmă? Te simți mai liniștit sau mai relaxat?

Unul dintre lucrurile pe care majoritatea oamenilor se străduiesc să îl obțină, într-un fel sau altul, este o minte liniștită. Cărțile, audițiile și cursurile abundă, promițând să învețe tehnici pentru a obține pacea interioară, stresul redus, mai puțină îngrijorare și o pace a minții. Cu toate acestea, curios, multe dintre aceste programe par să adauge mai multe „trebuie”: „ar trebui să fie așa”, „trebuie să fie așa”, și „poate ar trebui să” – care umple creierul nostru deja plin de zgomot. Există o diferență profundă între actul de „meditație” și „starea de meditație”.

Meditația este o activitate care, la cel mai înalt nivel ghidează oamenii într-o stare de meditație – liniștea interioară pe care o numesc „o minte liniștită”. Totuși, dacă te-ai străduit vreodată să menții o practică de meditație (sau așa cum am făcut eu, te-ai râs de ironia de a fi supărat pe oamenii care „vă deranjează meditația”), probabil știți că este prea ușor să vă prindeți în activitate cu prețul de a ajunge în această stare.

Ilustrația mea preferată a acestei distincții a venit de la o persoană care vorbea la o întâlnire a unei mari corporații despre cercetarea care a arătat că majoritatea oamenilor au experimentat cele mai mari momente de liniște interioară în duș. După discuția, care a fost extrem de bine primită, unul dintre conducătorii companiei a venit la ei și a întrebat: “Cât timp să-mi trimit oamenii la duș în fiecare zi?”

Există șanse ca unele dintre cele mai profunde experiențe de liniște, liniște interioară și pace a minții pe care le-ai experimentat în viața ta, au avut loc departe de perna de meditație. Mergând în natură, savurând un cappuccino, privind peste ocean și comunicând cu o pisică, ai știut că toate acestea liniștesc mintea, totuși secretul simplu din spatele tuturor acestor activități este acesta: Natura minții tale este liniștită; natura ființei tale este bună.

Deci, cea mai rapidă cale către o minte liniștită nu este o practică particulară, spirituală sau seculară; ci pur și simplu să realizăm natura minții însăși.

Bineînțeles, dacă mintea ta se îndepărtează acum cu un milion de kilometri pe oră, încercând să rezolvi lumea, viața ta și toate lucrurile din ea, probabil că nu este o intuiție atât de reconfortantă ca una enervantă.

Oh, văd, tot ce trebuie să fac este să-mi dau seama de natura minții? De ce nu a spus cineva așa ceva? Puteam să mă salvez de ani de practică, să nu mai cheltui așa de mulți bani pe cărți, medicamente și cursuri …

Dar reține următorul lucru: Dacă natura minții tale este liniștită, atunci nu trebuie să faci nimic pentru a o “liniști”. Doar lăsă să fie, și se va întoarce să se liniștească singură. Acest lucru este diferit de încercarea de a “înceta gândirea” sau chiar de a “urmări gândurile tale”. Este vorba pur și simplu despre a permite suficient spațiu în viața ta (și în capul tău) pentru ca „gândurile prăfuite să se stabilească și apoi să se odihnească în pace, acel spațiu.

Poate meditația, exercițiile, plimbările în natură, dușurile lungi și comuniunea cu pisicile ajută? Uneori. Dar dacă observi că petreci mai mult timp încercând să faci o îngrijire de sine decât mai mult timp pentru a te simți îngrijit, de ce nu ieși puțin afară chiar acum pentru a te bucura de experiența de a trăi?

În cel mai rău caz, te vei simți puțin mai bine și te vei bucura de puțin mai mult; în cel mai bun caz, vei cădea direct în liniștea naturală a minții și vei bea profund din fântâna ființei tale.

Mintea – Alan Watts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Antispam *