Dependența de facebook așa cum o percep eu

Se spune că unii au facebook iar alții au o viață. Eu cred că unele persoane nu au nici facebook și nici „o viață”, sau le au pe amândouă. Este doar părerea mea personală, dar binențeles că este mult mai important și mai sănătos să ai „o viață” decât facebook. Voi încerca mai jos să explic cum văd eu lucrurile din postura de utilizator vechi al acestei rețele sociale.

Dependența reală a început odată cu aplicațiile pentru smartphone, de atunci toți suntem conectați, tot timpul. Notificările aplicației te fac curios, te atrag ca un magnet s-o deschizi pentru a vedea cine ți-a trimis mesaj sau cine ți-a lăsat comentarii la poze. Deschidem aplicația chiar și atunci când suntem la muncă, în oraș la o cafea sau cu prietenii. Ignorăm viața reală pentru a ne izola într-una virtuală, și asta se întâmplă tot mai des.

Facebook este instrumentul perfect pentru promovarea noastră la nivel personal, dar din păcate poate da o dependență periculoasă, te poate ține retras de prieteni și poți uita să socializezi în mod real, cu alte persoane. Pe facebook poți controla foarte ușor ceea ce arăți sau ceea ce spui, drept urmare îți poți crea o imagine mult mai bună decât ai fi capabil s-o faci în realitate. Poți fi TU „mai bun”, „mai deștept” sau „mai frumos”.

În spatele unui profil de facebook foarte activ se ascunde de cele mai multe ori tristețea, izolarea, sau chiar anumite drame personale, pe care prietenii din listă nu le cunosc. Ei văd doar ceea ce distribuie persoana respectivă, și anume o viață pe care și-ar dori s-o aibă, total opusă celei reale. Acestea sunt întradevăr persoanele care au facebook dar nu au „o viață”, și sunt multe. Cunosc cazuri reale. Aici nu am luat în calcul copii care stau pe tabletă toată ziua și când ies pe stradă nu știu să alerge… ăsta fiind în esență tot un lucru trist.

Sunt și persoane care nu au facebook, eu am cunoscut doar câteva până acum. E foarte greu să găsești în zilele noastre pe cineva care să nu aibă cel puțin un profil. 🙂 Asta nu însemană neapărat că o duc bine sau rău, dar pot spune despre aceste câteva persoane că nu mi-au parut a avea „o viață”, dar cu siguranță sunt mult mai sociabile în realitate decât un utilizator dependent de facebook.

Chiar dacă ne propunem să facem o schimbare și să renunțăm la profilul nostru, ne vom întoarce cu siguranță. Acolo găsim numai lucruri frumoase și „prieteni” care nu te fac să suferi, care nu se uită urât la tine, care nu te critică și pe care îi poți controla, îi poți șterge adăugând alții în loc.

Facebook ne apropie de străini, oameni pe care nu i-am putea „cunoaște” altfel, dar din păcate ne îndepărtează de realitate, de prieteni, de familie, de persoane cu care am putea interacționa direct. Ne atrage din ce în ce mai mult într-o lume virtuală unde nimeni nu este cum credem noi că este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Antispam *